Stephen Hawking are un avertisment pentru viitorul omenirii

de: Nicoleta Apostol
10 01. 2018

Stephen Hawking a avertizat în repetate rânduri omenirea despre pericolul la care se expune, conștient sau nu, și care ar putea să o distrugă complet. Acum, atrage atenția unui eveniment petrecut în urmă cu patru miliarde de ani, eveniment prin care ar putea trece și Pământul.

Stephen Hawking este protagonistul proiectului „Favorite Places”, câștigător al premiului Emmy, prin care se descrie lumea văzută prin ochii fizicianului, în special viitorul care ne așteaptă după ce spargem barierele Universului. Hawking va avea premiera pe 8 ianuarie, pe CuriosityStream.com, și merge prin locurile sale preferate și explică diferite evenimente.

Primul este Dorset, unde a petrecut verile căutând fosile, iar mai apoi Venus, care îl obsedează. Venus ar fi putut fi o planetă locuită în urmă cu patru milioane de ani, dar încălzirea cu efect de seră a făcut planeta atât de caldă, încât în atmosfera ei nu este gaz, ci un fluid.

Venus este un exemplu de încălzire cu efect de seră, spune Hawking, ceva ce se poate întâmpla și cu Pământul dacă dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră din atmosferă ating niveluri extreme. NASA crede că Venus ar fi putut avea apă lichidă, dar când s-a instaurat căldura, oceanele au dispărut și s-a ajuns la o temperatură de 462 grade Celsius.

Pe măsură ce vaporii de apă s-au acumulat în atmosferă, probabil că s-au încălzit din ce în ce mai tare, creând un ciclu de reacții pozitive. Venus ilustrează importanța diferențelor mici în a determina dacă o planetă poate susține o viață complexă, conform lui Hawking, și demonstrează realitatea efectului de seră.

Imediat ce trece de Venus, Stephen Hawking se îndreaptă spre Soare. Pe drum asistă la nașterea unei stele, bazată pe imaginile telescopului Hubble din anii 1990. Materia primă pentru această creație provine de la rămășițele vechilor stele gigantice, spune fizicianul.

Ca un Soare și planete ca ale noastre să se nască, o întreagă generație de stele gigantice a trebuit sa trăiască și să moară înaintea lor. Și aici este un lucru remarcabil: este nevoie de aproximativ șapte miliarde de ani pentru ca acest lucru să se întâmple. Soarele nostru are abia peste 4,5 miliarde de ani.

În orice caz, Hawking are planuri mărețe pentru spațiu, exact cum ne-a obișnuit.

El susține un proiect numit ”Breakthrough Starshot”, care urmărește să utilizeze nave spațiale de nano-mărime, care călătoresc cu 160 de milioane km/h, pentru a explora zonele îndepărtate ale Universului. Prima destinație planificată pentru aceste nave mici este unul dintre locurile preferate ale profesorului. Proxima Centauri, o stea în sistemul Alpha Centauri, pe care fizicianul o găsește ca fiind plină de avertismente despre cum viața poate fi distrusă.